De voor en nadelen van jaloezieën en gordijnen!

Als je je pas gebouwde huis gaat inrichten of besluit je huis of appartement te renoveren, is een belangrijk onderdeel van het opknappen van het interieur het bekleden van de kale ramen en deuren. Door de ramen aan te kleden wordt de hele plek huiselijker en gastvrijer. Dit stelt je voor een lastige vraag: Welke raambekleding moet je kiezen? Er zijn zo veel verschillende soorten raambekleding waaruit je kunt kiezen en dat zorgt voor een lastige definitieve keuze. Elke soort raambekleding heeft bepaalde voordelen en ook enkele nadelen. Afhankelijk van je voorkeuren en eisen kun je die kiezen die het beste bij je passen.

Jaloezieën of gordijnen, welke optie is beter?

Dit is een van de meest voorkomende vergelijkingen, want zowel de jaloezieën als de gordijnen zijn vrij populair en worden in de meeste huishoudens gebruikt als de eerste optie voor raambekleding. Beide opties zijn relatief betaalbaar, gemakkelijk te installeren, veelzijdig, en verkrijgbaar in een ruime waaier van kleuren, motieven, en materiaalopties. Met zoveel gelijksoortige voordelen zal een vergelijking tussen de jaloezieën en de gordijnen van Raamdecoratie.com zeker opkomen.

Er bestaat echter niet zoiets als dat de ene optie in alle opzichten beter is dan de andere. Het hangt voor een groot deel af van de geschiktheid van de raambekleding in kwestie voor je specifieke eisen en esthetische voorkeuren. Om dat beter te kunnen beoordelen, moet je je bewust zijn van de voor- en nadelen van zowel de jaloezieën als de gordijnen. Pas dan kun je een beslissing nemen welke raambekleding voor jou de beste keuze is.

Wat zijn de voordelen van jaloezieën?

Er is veel variatie in de soorten jaloezieën, maar de meeste zijn licht en compact. Ze nemen niet veel ruimte in en zitten gelijk met het raamkozijn. Daardoor zien ze er opgeruimd uit en dat kan voor veel mensen een voorkeurskeuze zijn. Gordijnen, daarentegen, zijn in verhouding omvangrijker. Lange gordijnen kunnen zelfs de vloer raken en vuil worden. Hoewel zowel de jaloezieën als de gordijnen er absoluut prachtig uitzien, zien jaloezieën er zeker wat netter uit. Ze bieden beide een uitstekende lichtregeling, toch geven jaloezieën je meer flexibiliteit in het regelen van de hoeveelheid licht die je binnen het huis wilt laten. Bij gordijnen word je beperkt door de openheid van de stof waarvan de gordijnen gemaakt zijn, jaloezieën hebben lamellen die gemakkelijk versteld kunnen worden om de hoeveelheid natuurlijk licht die de kamer binnenkomt te vergroten of te verkleinen.

Wat zijn de voordelen van gordijnen?

In tegenstelling tot jaloezieën die tussen de lamellen spleten hebben, bestaan gordijnen uit doorlopende stof. Dit zorgt voor een betere bedekking en een betere warmte-isolatie. Dikke gordijnen, zoals de verduisterende gordijnen, zijn heel effectief in het voorkomen van warmte-uitwisseling. Zo worden zowel de warmtewinst tijdens de zomers als het warmteverlies tijdens de winters verminderd. Dit helpt om een constante temperatuur in de kamer te handhaven. Jaloezieën helpen hier ook bij, maar gordijnen zijn in dit opzicht efficiënter. Minder temperatuurschommelingen maken de airconditioners en de thermostaten energiezuiniger en je bespaart uiteindelijk op je energierekeningen. Omdat gordijnen uit een doorlopende stoflaag bestaan, is de bedekking beter in vergelijking met jaloezieën. Daardoor leveren de gordijnen uitstekende privacy en verduisteringsprestaties.

Dit vind je misschien ook leuk...