Zo kun je stoppen of minderen met alcohol drinken!

Er zijn verschillende redenen waarom mensen stoppen met alcohol drinken. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld gewoon fitter als ze niet of nauwelijks drinken. Anderen stoppen weer met drinken omdat ze merken dat ze ervan aankomen. Afkicken van alcohol is dus iets wat veel mensen proberen. Als je een verslaving hebt kan dat een stuk lastiger zijn, daarom geven wij een paar tips.

Voorraad

Het is begrijpelijk dat het handig is om een voorraad aan drank in huis te hebben. Voor jezelf maar bijvoorbeeld ook voor als er (onverwachts) visite komt. Toch maakt het hebben van zo’n voorraad het alleen maar lastiger voor jezelf om ervan af te blijven. Stop daarom met het binnenhalen van grote hoeveelheden alcohol in huis.

Stel doelen

Om meer grip te krijgen op wat je nou eigenlijk aan het doen bent, is het een handig idee om (dagelijkse) doelen te stellen voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je per dag nog maar 1 of 2 glazen alcohol mag drinken. Of als je een weekend drinker bent, drink dan alleen nog op 1 dag in het weekend in plaats van alle dagen. Een andere optie is voordat de week begint al te bepalen welke dagen je niet gaat drinken. Of je bepaalt voordat je naar een feest of verjaardag gaat hoeveel glazen alcohol je van jezelf mag drinken. Als je van jezelf weet dat je niet meer kan stoppen als je eenmaal bent begonnen, spreek dan met jezelf af om geen alcohol te drinken. Door dit te doen heb je duidelijker voor jezelf wat je wel- en niet kunt doen en zo kun je het langzaam afbouwen.

Afleiding

Het zal geregeld voorkomen dat je zin krijgt in alcohol op momenten dat je jezelf beloofd had dat je niet zou drinken. Als dit gebeurt, zoek dan afleiding. Eet bijvoorbeeld wat of drink een groot glas water. Daarnaast helpt hierbij de voorraad tip zo goed, als je het niet in huis hebt, kun je het ook niet gemakkelijk pakken zodra je trek krijgt.

Doe het niet alleen

Misschien is er wel iemand in je omgeving die er hetzelfde in staat als jij en ook graag minder wil drinken of helemaal wilt stoppen. Spreek daarom samen af om te stoppen met drinken. Als je dit samen afspreekt committeer je je namelijk aan elkaar en ben je gemotiveerder om dit ook samen vol te houden. Stel samen beloningen aan elkaar voor, bijvoorbeeld een beloning voor elke dag, week of maand dat jullie niet gedronken hebben. Dit maakt het een soort spel dat je bij level 1 een kleine beloning krijgt en bij level30 een hele grote. Hiermee is de kans nog groter dat je succesvol zult zijn.

Professionele hulp

Uiteraard is het minderen met of afkicken van alcohol niet zomaar gedaan. Dat is begrijpelijk. Als je echt moeite ervaart met stoppen en het lukt je gewoon echt niet. Zoek dan professionele hulp bij een afkickkliniek. Het is voor jouzelf maar ook voor je omgeving erg lastig om met ermee om te gaan en het is voor iedereen daarom prettiger als je de juiste hulp krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk...