Zo houd jij je mond fris en gezond!

Je denkt er misschien niet altijd aan, maar het onderhouden van je mondhygiëne is een belangrijke zaak. Je voorkomt er gaatjes mee, maar ook tandsteen, ontstekingen en andere narigheden hou je ermee buiten de deur. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat slechte bacteriën van bijvoorbeeld ontstoken tandvlees in je bloedbaan terecht kunnen komen, Dat kan zelfs mogelijk hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. Genoeg redenen om het schoonhouden van je gebit serieus te nemen. 

Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, is een kwaal waar veel Nederlanders mee kampen. Het kan het gevolg zijn van het niet op tijd aanpakken van tandvlees of het simpelweg niet goed genoeg poetsen van je tanden. De symptomen zijn makkelijk te herkennen. Waar gezond tandvlees wat rozig van kleur is ziet ontstoken tandvlees er juist wat roder uit. Bovendien is het wat gezwollen en bloedt het bij het poetsen. Dat laatste hoort bij gezond tandvlees niet te gebeuren. Als je ontstoken tandvlees niet aanpakt, kan het op den duur erger worden. Gelukkig kun je met mondwater ontstoken tandvlees spoelen om het probleem op te lossen. 

Mondhygiëne 

Het goed onderhouden van je mondhygiëne is verder makkelijker dan je denkt. Met een paar simpele aanpassingen of extra stappen kom je op een doorsnee dag al een heel eind. Let er bijvoorbeeld op dat je goed je tanden poetst. Dit klinkt als de allereenvoudigste stap, maar ga er eens op letten: poets jij je tanden voldoende? Als vuistregel kun je de tweemaal twee-methode aanhouden: poets tweemaal per dag twee minuten lang. Dat is voldoende om ervoor te zorgen dat je mond goed schoon blijft. Je kunt in combinatie daarmee ook een flosser of een rager gebruiken om de plekken te bereiken waar de tandenborstel niet komt. Dat is belangrijk, want ook daar verzamelen zich bacteriën. 

Als je liever niet met een flosser of rager aan de slag gaat, kun je ook overwegen om mondwater te gebruiken. Dat raakt ook de plekken waar een tandenborstel niet komt, doodt slechte bacteriën en geeft je een frisse adem. Bij mondwater moet je echter wel de juiste kiezen en dat is geen eenvoudige opgave: het aanbod is tegenwoordig enorm. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je moet kiezen? Klik hier voor meer advies om het juiste product voor jouw wensen te kunnen kiezen.

Dit vind je misschien ook leuk...